Tips

Op deze plek verzamel ik handige tips voor mensen met een beperking. Deze tips heb ik zelf (uit)gevonden, geleerd van anderen of gevonden op internet. 

Warme handen

 tips, hulpmiddelen, kleding, rolstoel, buiten

Om warm te blijven in de winter buiten heb ik een aantal handige producten aangeschaft. In mijn verhaal "Koud" vertel ik erover. Dit zijn de elektriche wanten waar ik over vertel. Deze heb ik aangeschaft bij Bol.com.

Van het dekje voor mijn benen en de voetenzak weet ik niet precies meer waar ik het kocht, maar ik voeg hier een  link bij van een online winkel waar ze beschikbaar zijn. Als je online zoekt vind je ze in diverse uitvoeringen en prijsklasses.

Kleine elektrische bandenpomp

 tips, hulpmiddelen, banden, rolstoel, buiten

Vroeger moest ik altijd iemand vragen om mijn rolstoelbanden op te pompen. Totdat ik deze elektrische handpomp tegenkwam online. Superhandig, je kan hem meenemen, bijvoorbeeld op vakantie en je kan er naast je rolstoelbanden ook nog allerlei andere dingen mee oppompen. Zelfs een zachte autoband, handig indien nodig. Ik heb m gewoon online bij Donrox gekocht, maar hij is ook via Bol.com verkrijgbaar.

Grijparmen

tips, hulpmiddelen, keuken, thuis

Grijparmen zijn ideaal als je in een rolstoel zit. Je kunt er dingen mee van de grond pakken of uit een hoge kast. Het gaat niet altijd even makkelijk en er valt weleens wat, maar toch zou ik iedereen aanraden er één of meer in huis te hebben. Ik wist eerst niet dat er ook veel verschillende grijparmen zijn. Zie bijvoorbeeld het aanbod op deze site. M

Maar ook in de winkels en online bij bv bol.com zijn er vele grijparmen in alle prijsklassen. Zoek een stevige en bekijk welke lengte het best past bij het door jou benodigde gebruik.

Kledinghanger met stok

tips, hulpmiddelen, kleding, thuis

Ook heel handig in een kledingkast. Deze kledinghangers kwam ik tegen in de aangepaste kamer van een hotel in Valencia. Ik keek of hij in mijn koffer paste en toen dat het geval bleek te zijn ben ik naar het Spaanse warenhuis El Corte Ingles gegaan en daar vond ik ze. 

Verder kan ik ze online niet meer vinden, maar op de site van El Corte Ingles zijn ze wel te bestellen.

Kledingstang

tips, hulpmiddelen, kleding, thuis

Vanuit zittende positie is het lastig om opgehangen kleding uit en in je kast te krijgen. Ik wilde niet zo'n speciaal systeem waarbij je de hele stang naar je toe kan trekken. Ik had begrepen dat dat erg zwaar kan worden. En alle kleding heel laag hangen was ook geen optie, dan had ik geen plek voor mijn liggende kleding. Ik heb een grijper, maar dat was toch niet helemaal handig voor kleding. Na een beetje zoeken op internet vond ik deze kledingstang op Amazon. Ook wel ophangstang of beugelgrijper daar genoemd. Niet duur en heel functioneel. De stang is uitschuifbaar tot 1.50m. Om zo goed mogelijk met de ruimte in mijn kast om te gaan hangen mijn kledingroedes nu dus zo hoog mogelijk. 

Grijptang voor de was

tips, hulpmiddelen, kleding, wasmachine, wasdroger, thuis

Mijn wasmachine en wasdroger staan op elkaar. Als er was op de grond valt bij het uitruimen van de wasmachine is het lastig deze weer op te pakken. Ook kan ik, zittend in mijn rolstoel, niet achterin de trommel van de droger de was pakken. Ik heb eerst met een grijper geprobeerd het op te lossen, maar die was te lang. En nu heb ik een stevige barbecue tang ervoor. Superhandig. Hij hangt op een haakje naast mijn wasdroger en ik kan overal makkelijk bij. Hij moet wel lekker stevig zijn en een goede lengte hebben. Deze is ongeveer 40 cm. De mijne heb ik bij IKEA gekocht, maar elke stevige en niet te korte tang voldoet.  

Rolstoel werkblad voor werken met de computer

tips, hulpmiddelen, thuis, werken, computer

Computeren levert altijd veel nek, arm en rugklachten op voor mij. Inmiddels heb ik al vele houdingen en hulpmiddelen, bureau's en bureaustoelen geprobeerd. Korte periodes en afwisselende houdingen werken het beste. Een tijdje geleden heb ik een rolstoel werkblad gekocht. Normaal gesproken wordt die vastgezet op de armsteunen van je rolstoel. Ik heb geen armsteunen. 

Wat ik doe is het volgende. Ik leg een laptopkussen op mijn schoot (gekocht bij Action, maar ook verkrijgbaar bij andere winkels). Daarop leg ik het werkblad (Orthocor of andere winkels), dat ik bevestig door een spin (snelbinder)  aan beide kanten van het werkblad vast te zetten, via de achterkant mijn rugleuning. 

Zo zijn mijn schouders bij het typen of muizen niet opgetrokken. Dit computert een stuk comfortabeler. Mijn laptop zet ik vaak op een stapel boeken, zodat de bovenkant van het beeldscherm recht voor me is. (Deze foto is dus niet helemaal een goed voorbeeld).

Naaimachine gebruiken

tips, hulpmiddelen, kleding, handwerk, thuis

Soms vind ik het leuk om zelf iets te maken, op de naaimachine. Vroeger kon ik nog gewoon met mijn voet het voetpedaal indrukken. Toen dit steeds moeilijker werd ben ik gestopt met het gebruiken van de naaimachine. Jammer vond ik dat wel. Totdat ik een per toeval een filmpje zag waar iemand met haar arm het pedaal indrukt. En dat werkt prima. Het voetpedaal staat dan voor de naaimachine en met mijn onderarm druk ik het in, terwijl ik met diezelfde arm ook de stof kan geleiden. Echt leuk dat dit zo goed lukt. 

Hoezen maken voor rolstoelkussen

tips, rolstoel, handwerk, thuis

Toen ik een nieuwe rolstoel had aangeschaft was ik niet tevreden met de hoes die om het kussen zat. Sowieso wilde ik graag een extra hoes. Altijd handig voor als er iets gebeurt en ook vind ik het fijn om ze regelmatig te wassen, omdat bij bv vervoer in de auto mijn rolstoelkussen altijd overal terechtkomt. Op internet kon ik niet vinden wat ik zocht.

Dus besloot ik maar eens zelf te proberen om een kussenhoes te maken. Ik mat het kussen op en knipte de stof uit van een reststofje. Mijn kussen heeft een hoogteverschil voor en achter, dit mat ik ook op, knipte de stof op maat en zette het vast aan het bovendeel. Ik vind het praktisch als een kussen waterdicht is. Daarvoor naaide ik een op maat geknipt stuk waterdichte molton (Prenatal) als onderlaag aan de hoes. Toen nog elastiek langs alle randen en de kussenhoes was klaar. Zo heb ik er daarna nog een aantal gemaakt. Let er vooral op dat de stof glad genoeg is. Dat maakt transfers makkelijker.