Koud

Ik heb het best vaak koud. Misschien is het gewoon aangeboren (mijn moeder heeft het altijd koud), maar voor een deel zal het ook komen omdat ik natuurlijk minder beweeg dan een ander. Vooral tijdens wandelingen merk ik dat. Mijn man doet bij het eerste voorjaarszonnetje vrolijk zijn jas uit tijdens de wandeling en ik zit met een dikke jas, sjaal en handschoenen aan. Zelfs in de zomer heb ik altijd een vestje bij de hand, want in de schaduw bij 28 graden is het nog best fris....

Door de jaren heen ben ik beter voor mezelf gaan zorgen. Door goede, warme producten aan te schaffen. En waar ik voorheen nog weleens dacht, mijn benen zijn ijskoud, maar ach ik voel dat toch niet, ben ik nu minder zorgeloos. Een goede doorbloeding is tenslotte heel belangrijk.

Dus wat gebruik ik allemaal en waar heb ik nou veel baat bij?

Mijn beste aankoop voor buitenshuis zijn mijn elektrisch verwarmde wanten. Het was een hele investering, maar ik ben er zo blij mee. Ik had buiten altijd ijskoude vingertoppen en koude handen. Nu is dat voorbij. 

Ik heb voor wanten gekozen, wanten houden je handen warmer dan handschoenen. Dit omdat je vingers erin bij elkaar zitten. Deze elektrische wanten hebben een accuutje en drie warmtestanden. Ook kan je kiezen of je de verwarming aan de buitenzijde, binnenzijde of alle zijdes aanzet. Echt geweldig. Zorg er wel voor dat je ze af en toe oplaadt, ook als je ze niet gebruikt. Dan gaan ze het langst mee.

Wat ik verder doe als ik bij koud weer naar buiten ga is vooral veel laagjes aantrekken.

Bij erge kou zijn dat dus: een thermoshirt en thermolegging.

Er zijn ook leggings met cashmere, die zijn heerlijk zacht en ook lekker warm. Een warme trui. Dat is bij voorkeur een trui waarin echte wol verwerkt zit, maar acryl houdt ook warm (en is een stuk makkelijker te wassen 😉)

Een gewone broek, als het echt koud is geen spijkerbroek, dat verwarmt echt niet. Een skibroek is ook een optie.

Over mijn trui trek ik een dik fleecevest aan. Daarover mijn winterjas. Een winterjas koop ik dan ook standaard een maat groter, er moet veel onder passen en daarna moet hij niet te strak zitten. Let bij een winterjas op dat hij wel aan de achterkant wat langer valt, maar niet dat hij als je zit ergens midden onder je zitvlak eindigt. Dan zit je er dus steeds op en heb je meer kans op irritatie en plekjes. Een hele lange winterjas die echt tot aan je knieën komt vind ik te onhandig, maar is voor sommigen misschien wel fijn. Ook is het fijn als de jas een deelbare rits heeft die ook vanaf de onderkant geopend kan worden. Dat geeft wat meer ruimte.

Mijn huidige jas heb ik gekocht bij een outdoor winkel. De jas heeft ook klittenband bij de mouwen. Wijde mouwen zijn niet fijn als je met de rolstoel rijdt. Met het klittenband kan ik de mouw snel heel strak maken en daardoor komt deze niet tegen mijn band aan bij het hoepelen. Een jas met elastiek aan de mouwen kan ook goed werken.

Bij de jas trek ik dan nog een lekkere dikke sjaal aan en zet een wollen muts op of eentje met fleecevoering.

Schoenen zijn in de winter het fijnst als ze lekker gevoerd zijn. Ik draag meestal korte laarsjes.

Bij kou of regen doe ik ook een dekje over mijn benen. Daar heb ik twee soorten van. Eentje is een dekje die ik met een sluiting om mijn middel vastmaak. De stof is aan de buitenkant waterdicht en aan de binnenkant zit een voering. Deze is snel aan te doen, is praktisch en neem je makkelijk mee voor het geval dat het gaat regenen.

Als het heel koud is dan gebruik ik een voetenzak, met een wollen voering, met ritsen aan beide zijden. Die leg je eerst open in de rolstoel en dan moet je erop gaan zitten en de ritsen omhoog trekken. Ik heb zelf aan de zijkanten er veters aan gemaakt, zodat ik de voetenzak kan vastzetten aan mijn rolstoel. Zo schuift hij niet over de grond. Dit is wel een volumineus geval. Neem je niet zo makkelijk mee voor het geval dat.

Ik denk trouwens dat een slaapzak ook kan werken, dat is misschien wel goedkoper in aanschaf en sowieso kleiner op te vouwen. Dus voor op reis handig. Maar dit heb ik dus niet uitgeprobeerd.

Voor een muts ben ik trouwens nog op zoek naar een exemplaar dat mijn oren beter bedekt en er ook nog een beetje leuk uitziet.

Mutsen hebben bij mij namelijk altijd de neiging om omhoog te gaan. Dat komt waarschijnlijk door de kraag van mijn jas en mijn sjaal.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips en ook bij koud weer lekker naar buiten kunnen.

Hier vind je alle informatie over de door mij beschreven hulpmiddelen. Geen sponsoring en gebaseerd op waar ik persoonlijk goede ervaringen mee heb.